<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d15617451\x26blogName\x3d%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%9D+%CE%9F+MAZDOC+%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%95+%CE%A4%CE%9F%CE%9D+%CE%96%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mazdoc.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mazdoc.blogspot.com/\x26vt\x3d2802688881593415157', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006

To τέλος της λογικής


Κάποιος είπε κάποτε ότι το συναίσθημα πρέπει να προηγείται της λογικής.

Ο λόγος είναι ότι με τη λογική μπορείς να αποδείξεις τα πάντα, όσο παρανοϊκά κι αν είναι, πάντα ακολουθώντας ισορροπημένα βήματα.

Ακόμη και τώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των αμερικάνων κατακρίνει την κυβέρνηση για τις απίστευτες ενέργειες των τελευταίων χρόνων, η Wall Street Journal γράφει (απο τη σημερινή Ναυτεμπορική)... και είναι έτοιμη να μας πείσει να απαιτήσουμε ακόμη μεγαλύτερες πολεμικές δαπανές ΤΩΡΑ!

==================================

Σε μεταπολεμικό ναδίρ οι αμυντικές δαπάνες

ΕΙΝΑΙ αλήθεια πως οι γενικές αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2007 οδεύουν στο να ξεπεράσουν -σε αποπληθωρισμένα δολάρια- τις αμυντικές δαπάνες που είχαν γίνει στον πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι επίσης αληθές ότι οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 40% σε σχέση με εκείνες του 2001, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Μπους.

Οι αντίθετοι με τον πόλεμο επικαλούνται όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να πουν ότι η επιχείρηση στο Ιράκ συνιστά υπέρμετρο βάρος και ότι απορροφά πόρους που, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατευθύνονταν σε εγχώρια προγράμματα.

Πολύ λιγότερος λόγος γίνεται για το ότι τα 528 δισ. δολάρια των αμυντικών δαπανών για το οικονομικό έτος 2006 που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αντιστοιχούν μόλις στο 4% του ΑΕΠ. Ιστορικά, αυτό το επίπεδο πλησιάζει πολύ περισσότερο με τις στρατιωτικές δαπάνες σε περιόδους ειρήνης.

Πολλοί Αμερικανοί και ξένοι ίσως να εκπλήσσονταν αν μάθαιναν ότι οι σημερινές αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ δεν είναι σημαντικά υψηλότερες από το 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούσε την περίοδο 1999-2001, ενώ παράλληλα αποτελούν μεταπολεμικό ναδίρ.

Το 1940 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών αντιστοιχούσε στο 1,7% της οικονομίας, πριν από τη γενικότερη κινητοποίηση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1953 έφθασε το μεταπολεμικό ζενίθ του 14,2% στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, το 1968 στο 9,5% στο ζενίθ του Βιετνάμ και στο 6,2% το 1986 στο ζενίθ του επανεξοπλισμού επί Ρέιγκαν, δείχνοντας έτσι στους Σοβιετικούς ότι δεν θα μπορούσαν να βγουν νικητές στον Ψυχρό Πόλεμο.

Στη συνέχεια, οι αμυντικές δαπάνες πήραν την κατιούσα, από 4,8% το 1992 στο 3% μέχρι τα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Ένα τμήμα από αυτό το «μέρισμα ειρήνης» προέκυψε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Αυτή η τεράστια υποχώρηση των αμυντικών δαπανών είναι επίσης και η ουσιαστική αιτία που συνέβαλε στη μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά τη διακυβέρνηση από τον Μπιλ Κλίντον.

Πέραν των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μ. Ανατολή και του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητα ανάπτυξης δυνάμεων οπουδήποτε χρειαστεί. Τα όπλα που κατασκευάστηκαν επί Ρέιγκαν πρέπει να αναβαθμιστούν ή να αντικατασταθούν και το Πεντάγωνο οφείλει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίας προκειμένου να αποτρέψει νέες απειλές.

12 Comments:

Blogger mazdoc said...

Πραγματικά φίλε ζάρα το κείμενο αυτό και τα στοιχεία που παραθέτεις έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για να είμαι ειλικρινής εμένα προσωπικά με εκπλήσουν. Φυσικά, όπως ξέρεις ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνω την άποψή μου για κάτι δεν στηρίζεται στα νούμερα όσο αντικειμενικά κι αν είναι όσο και αν δείχνουν μια αλήθεια. καλό όμως είναι να την γνωρίζουμε αυτή την αλήθεια και βοηθάει στο να μην διαστρευλώνουμε τα πράγματα ή να βγάζουμε λάθος συμπεράσματα.

Το συναίσθημα δεν "πρέπει" αλλά εκ των πραγμάτων προηγήται της λογικής. Άλλο αν κάποιος μπορεί και πνίγει -θάβει- το συναίσθημα για χάρη της λογικής. Το ιδανικό θα ηταν να αφήνεσαι και να αισθάνεσαι, να προσδιορίζεις το συναίσθημα και τον λόγο που το αισθάνεσαι και μετά να δέχεσαι την λογική σου σκέψη να καθορίσει την κατάσταση. Βέβαια, με την λογική υπάρχει η παγίδα της εκλογίκευσης δηλαδή αλληλουχία λογικών σκέψεων πάνω όμως σε λάθος βάση. Η εκλογίκευση είναι η βάση, το θεμέλιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις μέρες μας. Όσο για το συναίσθημα εκεί δεν υπάρχει λάθος ή σωστό γιατί απλούστατα δεν γίνεται (λογικά) να αισθάνεσαι λάθος. Δεν ισχύει αυτό. Μπορείς όμως να πεις οτι κάποιος είναι υπερευαίσθητος ή οτι κάποιος βρίσκεται σε μια ψυχική κατάσταση.

Τέλος θέλω να σχολιάσω την τελευταία σου πρόταση: "...να αποτρέψει νέες απειλές." Εγώ θα έλεγα καλύτερα να δημιουργήσει νέες απειλές και μετά να τις αποτρέψει!

Ζάρα μου μακάρι να συνεχίσει να γράφεις και άλλα παρόμοια κείμενα. Καλή η πλάκα και η φιλοσοφία αλλά και η πραγματικότητα έχει ενδιαφέρον. Πολύ μάλιστα.

24/10/06 9:06 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

Maz,
Κι εσυ μας οδηγείς σε ενδιαφέρουσες ατραπούς... Η εκλογίκευση του συναισθήματος (να γίνεται αυτό απο τους ψυχοθεραπευτές;) και η συνασθηματικοποίηση της λογικής (να επιχειρείται αυτή απο τους πολιτικούς;) ακούγονται δίκοπα μαχαίρια, τα όρια τους είναι θολά και δεν θα ήθελα να τα ανακατέψω περισσότερο.

Το σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα πάντα είχε συναισθήματα μέχρι που ο γερο-Αριστοτέλης ανάκάλυψε μερικούς κανόνες, τους βάφτισε λογική, και μας προειδοποίησε να μην ελπίσουμε ότι θαεξηγήσουμε τα πάντα με μερικούς παιδιάστικους κανόνες, σαν την επαγωγή, την απαγωγή κλπ. κλπ.

24/10/06 9:45 μ.μ.  
Blogger dodo said...

Δηλαδή, κινδυνεύουν να φαλίρουν οι βιομηχανίες όπλων; τότε να μην αγοράσω μετοχές τους...

Επί τού προλόγου: γιατί, όταν κάποιος προσπαθεί να μεταπείσει τον συνομιλητή του, αρχίζει συνήθως λέγοντας: "μα να το δούμε με την λογική...";

25/10/06 12:01 π.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

Dodo,
Βιομηχανίες όπλων, τράπεζες, τσιμέντα πάντα να αγοράζεις... Εχουν να κάνουν και οι τρεις με καταστροφή και ανοικοδόμηση... Η ιστορία του ανθρώπου μια καταστροφή και ανοικοδόμηση...

Αυτο το "μα να το δούμε με την λογική..." είναι μεγάλη απατεωνιά που μπορεί να σε οδηγήσει οπουδήποτε. Κάτι τέτοιους έλεγε ο Νίτσε "τελευταίους των ανθρώπων," αυτοί που νομίζουν ότι κατέχουν την ουσία, ενώ είναι απατεώνες.

25/10/06 8:56 π.μ.  
Blogger mazdoc said...

επειδή ντόντο με αυτή τη λέξη (την λογική) μπορείς να πεις οτιδήποτε και με βάση την εκλογίκευση να φτάσεις σε οτι συμπέρασμα θέλεις που να είναι στα μέτρα σου!

ζάρα ξέχασες τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα έβερεστ!

25/10/06 11:46 π.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

Πραγματι, η σύγκριση Χαλκούση και Αμερικάνων είναι συντριπτική.

Η ζυγαριά γέρνει προς τη μεριά του Χαλκούση, τρυπάει το πάτωμα και σκάει στα υπόγεια.

Βέβαια το να αναλύσεις το φαινόμενο Χαλκούσης ή Ψωμιάδης με λογική, παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες...

25/10/06 5:11 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

OK. Έχεις κάποια θεματική προτίμηση; Π.χ. με κάποια στολή...

25/10/06 5:42 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

ΟΚ. Θα επιλέξω Χαλκούση με αδαμιαία περιβολή, βγαλμένος λες απο πίνακα του Boticcelli.

25/10/06 5:47 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

OK, διάφανη χλαμύδα, ωσάν του Πάρη, ή με μακρυές πλεξούδες ωσάν την αναδυόμενη Αφροδίτη που ξεμυτάει απο την τεράστια αχιβάδα στα γάργαρα νερά της Κύπρου.

25/10/06 5:53 μ.μ.  
Blogger mazdoc said...

Μη σας ενοχλώ!... Ζάρα πρόσε χε αυτές τις προκλήσεις περί χαλκούση. Μην μασάς που λέει και η μαντάμ αριέτ. Ο πήχης ανεβαίνει επικινδυνα για αυτό το μπλογκ.

26/10/06 7:46 π.μ.  
Blogger mazdoc said...

πασχαλίτσα όλοι κρύβουμε ένα χαλκούση μέσα μας, όλοι είμαστε λίγο 'χαλκούσηδες" ή προσπαθούμε να γίνουμε...

26/10/06 7:50 π.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

Χμμμ... Περιπτυξη Χαλκούση και μανταμ Αριέτ σε πίνακα του Botticcelli... Να! αυτό είναι ένα εμπνευσμένο θέμα...

26/10/06 9:50 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home