<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d15617451\x26blogName\x3d%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%9D+%CE%9F+MAZDOC+%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%95+%CE%A4%CE%9F%CE%9D+%CE%96%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mazdoc.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del_GR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mazdoc.blogspot.com/\x26vt\x3d2802688881593415157', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

H ράμπα

Πάντα σε κούραζαν οι άνθρωποι. O κάθε κώδικάς τους σου φαινόταν περιορισμός. Η κάθε τους συνήθεια ιδιοτροπία. Το κάθε ενδιαφέρον παραξενιά.

Έστω και λίγη παρέα με κάποιον σου προκαλεί αγανάκτηση, οτιδήποτε λέει ή κουβαλάει απο το παρελθόν του σου φαίνεται παθογενές, ανυπόφορο, άλλη μια αφορμή για να επιστρέψεις μια ώρα αρχύτερα στο καβούκι σου.

Με ανθρώπους περιθωριακούς, ανατρεπτικούς, διαφορετικούς, ψάχνεις το σύστημα που θα τους κάνει σχολαστικούς, τακτικούς, προβλέψιμους, θα τους βάλει τροχαλίες, γρανάζια και μοχλούς και ολοένα αναρωτιέσαι πως θα επιβιώσουν με τόση τρέλλα.

Με αστούς, τακτοποιημένους, οργανωμένους, νιώθεις σαν τον Ρασκόλνικωβ του Ντοστογιέφκσι, ένας λόύμπεν καταπιεσμένος φουκαράς αιχμαλωτισμένος σε μια κήβδηλη κοινωνία του Φιτζέραλντ. Αναρωτιέσαι πως αντέχουν την επιτηδευμένη καθημερινότητα τους, φορώντας ένα κοστούμι που μόνο σταυρός του λείπει για να μοιάσει με ταφόπλακα.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια σου γονίδια είναι φάουλ... Όπου να ναι θα εντοπιστεί ποιά γονιδιακή σειρά σε οδηγεί να ζεις σήμερα σαν σήμερα και όχι σαν σε μια σκηνή ενός πλανόδιου θεάτρου. Κι όταν τα μάθεις αυτά τα γονίδια, αναρωτιέμαι πως θα αντιδράσεις..

7 Comments:

Blogger dodo said...

Το διαφορετικό είναι ενδιαφέρον. Και ελπιδοφόρο...

4/12/06 1:07 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

dodo,
Μονο τα φασόλια είναι αδιάφορα... Κι αυτά σε μεγάλη ποσότητα πειράζουν...

Πασχαλίτσα,
Εχεις δει αρκετούς τρελούς; Οι πιο πολλοί τρελλοί που ξέρω είναι μέσα στη μαυρίλα.
Αλλα κι αν ειχα δει, είναι η τρέλα ευτυχία; Είναι η άγνοια κινδύνου ευτυχία; Kι όταν με το καλό το κακό έρθει τι κάμνωμεν;
Και φτάνω στο κορυφαίο ερώτημα: Τρέλα γράφεται με ένα ή δυο "λ"; Παρακαλώ κάποιον εγγράματο να με φωτίσει...

4/12/06 4:21 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

"Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι..." δεν ενοούσε τους τρελούς, ούτε τους ηλίθιους ο Θεάνθρωπος... Εννοούσε τους απλούς ανθρώπους, αυτούς που δεν μυρικάζουν το κάθε τι, όπως το υποκείμενο αυτού του ποστιδίου.

Είσαι σίγουρη ότι οι δικοί σου τρελοί είναι μέσα στη χαρά και τις 24 ώρες, και τις 365 μέρες, αιώνια και αδιάκοπα; Χωρίς ούτε μια διακοπή; Αν ναι, στείλε μας τη συνταγή..

4/12/06 4:58 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

Πόσω μάλλον δε ως προφήτης και ιδρητής θρησκείας αιώνες προγενέστερος των άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών...
Για να μην ξεχνιόμαστε...

4/12/06 5:17 μ.μ.  
Blogger Φίλιππος said...

"Οι δικοί μου τρελοί"... σαν μυθιστόρημα του Κούντερα ακούγεται...

4/12/06 5:42 μ.μ.  
Blogger mazdoc said...

Άκουσα το όνομά μου κι ήρθα! Τρελός δεν είπατε; ε...
Μια λέξη που όποτε τη λέμε έχει τόσα πολλά "λ" που στον γραπτό αρκεί το ένα "λ", έτσι συμβολικά.

Ομολογώ πως κι εγώ δεν έχω γνωρίσει "τρελό" μες την τρελή χαρά... ακόμα. Είτε κλινικά είτε μεταφορικά είτε με οποιαδήποτε έννοια ο "τρελός" είναι ο μη ασυμβίβαστος, άνθρωπος φυγής, αυτός που δημιουργεί έναν ή περισσότερους κόσμους διαφορετικούς, αυτός που κλείνεται στο καβούκι της φαντασίας και του ονείρου, αυτός που ξεδιπλώνεται και ανοίγεται στο άπειρο της μοναχικότητας... Ακόμα και εν κάποιος μπορεί και ψυχαγωγεί τους άλλους σε ένα θέατρο, μέσα από ένα βιβλίο ή απλά στο σαλόνι του σπιτιού του ή σε κάποιο άλλο χώρο, ακόμα κι αυτός αν τον γνωρίσεις καλύτερα, αν τον δεις μακριά από τον κόσμο κάθε άλλο από "μες στη τρελή χαρά" είναι. κάθε άλλο... Δεν σημαίνει ότι είναι μέσα στη κατάθλιψη αλλά όχι μές τη τρελή χαρά. Μάλλον κάποιος "ανόητος" θα μπορούσε να είναι παντελώς και απόλυτα μές τη τρελή χαρά...

Πασχαλίτσα και ζάρα ο διάλογός σας είναι απολαυστικός!
Πάντως δεν θα σχολιάσω περισσότερο το ποστ σου ζάρα. Δεν ψρειάζεται να τα σχολιάζουμε όλα πια! Ίσως το καλύτερο ποστ σου... σίγουρα το καλύτερο... αν και δεν έχει σημασία το πόσο καλό είναι, άλλωστε ένα ποστ είναι, απλά λέει διάφορα που άλλον το αγγίζουν κι άλλον ούτε που τον ακουμπούν.

5/12/06 9:03 π.μ.  
Blogger iris said...

να πω και εγώ τη γνώμη μου για τους τρελούς;
Έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους κι έχω πάρει κι η ίδια μια μικρή δόση. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις για να βρίσκεσαι μες στην τρελή χαρά : 1) να είσαι αθεράπευτα ερωτευμένος και 2) να προσπαθείς συνειδητά ή ασυνείδητα να αποφύγεις τη βαθιά μανιοκατάθλιψη που σε βασανίζει εδώ και χρόνια, κλείνοντας τον εαυτό σου σε ένα αλλοπρόσαλλο κόσμο, απρόσιτο από τους πολλούς, οι οποίοι είναι και κατά βάση η αιτία της μανιοκατάθλιψης σου.

(ούτε η θηλυκή έκδοση του Φρόϋντ να ήμουν)

8/12/06 12:44 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home